Sign In, Renew, Sign Up

Search AIA

Search AIA Go

PressroomPress Releases

Page Tools

CMD Insight for Architects

Advertisements

AIA selects the 2014 Recipients of the Small Project Awards

Contact: Matt Tinder
202-626-7462
mtinder@aia.org

http://twitter.com/AIA_Media

For immediate release:
Washington, D.C. – June 9, 2014 –
The American Institute of Architects (AIA) has selected the ten recipients of the 2014 Small Project Awards. The AIA Small Project Awards Program, now in its 11th year, was established to recognize small-project practitioners for the high quality of their work and to promote excellence in small-project design. This award program emphasizes the excellence of small-project design and strives to raise public awareness of the value and design excellence that architects bring to projects, no matter the limits of size and scope.

Award recipients are categorized into three groups:

Category 1:
A small project construction, object, work of environmental art or architectural design element up to $150,000 in construction cost.

Category 2:
A small project construction, up to $1,500,000 in construction cost.

Category 3:
A small project construction, object, work of environmental art, or architectural design less than 5,000-square-foot constructed by the architect.

You can get more information and see images of the projects by following the links below. If you are interested in obtaining high resolution images contact: mtinder@aia.org.

Category 1


Fashion[ING] Objects; Austin, Texas
Matt Fajkus Architecture, LLC


This architectural design for a fashion show runway backdrop incorporates rigid and fluid layers, establishing a tension between a grid system and an amorphous organic form. The architect began with the idea of the backdrop as a tool for pattern, light, and shadow. Looking to everyday objects, paper-covered wire hangers, a surrogate for the shoulder, associated with the clothing and thus the human body; these objects, although simple, can be extraordinary when arrayed by the thousands. The object itself falls away in favor of an ethereal collective whole.

Head in the Clouds Pavilion; New York City
StudioKCA


Head in the Clouds Pavilion on New York's Governors Island comes out of the desire to create a 'place to dream in the city of dreams'. Made from 53,780 recycled plastic bottles - the amount, thrown away in New York City in 1 hour - it is a space where visitors can enter into and contemplate the light and color filtering through the 'cloud' from the inside, out. Used empties were repurposed, with gallon jug 'pillows' forming the exterior, while water bottles filled with water line the interior so that no foundation was needed.

Pure Tension Pavilion; Milan, Italy
Synthesis Design + Architecture


The Pure Tension Pavilion is a lightweight, rapidly deployable, tensioned membrane structure and portable charging station commissioned to showcase the Volvo V60 hybrid/electric car. The entire structure flat-packs to fit in the trunk of the car, assembles in 45 minutes, and charges a fully depleted V60 in 12 hours. This experimental structure was developed through a process of rigorous research and development that investigated methods of associative modeling, dynamic mesh relaxation, geometric rationalization, solar incidence analysis, and material performance. The pavilion is an experimental structure that, similar to a concept car, is a working prototype that speculates on the future of personal mobility and alternative energy sources. The pavilion pushes boundaries at all levels, from structural performance to sustainability and portability.

Starlight; New York City
Cooper Joseph Studio


This site-specific light sculpture marks a new era for the Museum of the City of New York, igniting the majestic circular stair at the heart of the museum’s historic interior. Conceived as a perfect circle in elevation, the sculpture is in dialogue with stair so that old and new are joined in one experience. As visitors move up and down between floors, a dynamic array of radiating patterns of light points is generated by the optical effects inherent in the geometry of a uniform spatial grid.

Category Two


Ground, Yale University; New Haven, CT
Bentel and Bentel Architects


The new 'Ground' cafe, at Yale's Marcel Breuer-designed Becton School of Engineering and Applied Sciences ('SEAS'), serves not only to create social cohesion among faculty and students of the engineering school, but also to encourage interaction between and among members of other departments in the university. In the design, the firm engaged the unadorned poured-concrete volume of this former seminar room by layering a palette of walnut planks, perforated aluminum, and cleft bluestone over the walls, floor, and ceiling of the space. The original concrete surfaces are intentionally visible through, and are highlighted by, the veils of the material intervention out of respect for Breuer's unique exploration in his design of the textural possibilities of a single material.

Redaction House; Delafield, Wisconsin
Johnsen Schmaling Architects


A compact home that occupies a suburban infill site widely considered too small and too confined to accommodate a house for a family of five and provide acceptable levels of privacy and views. A series of spatial voids within the building volume organize the program, starting with a linear entry courtyard along a brick wall whose decreasing perforation begins the process of visual redaction and leads to the transparent front door. Inside, floor-to-ceiling apertures alternate with solid walls, taking advantage of sightlines that are desirable and screen those that are not. The rooms are grouped around a two-story living hall, where the apertures are stacked vertically to frame views of the sky and the bluff’s deciduous foliage.

Small House in an Olive Grove; Geyserville, CA
Cooper Joseph Studio


The owners of this one bedroom house, located on an agricultural property wanted an energy-efficient building that utilized views of the surrounding valley and integrated with the rustic countryside. At a mere 850-square feet, the house is anchored into the steep hillside with a series of concrete retaining walls. The site strategy incorporates cascading decks embracing the slope, relating the inside and outside at every level. Zinc with redwood screens, form a warm gray palette that works with the northern California seasonal foliage. The same soft tones bathe the interior spaces with limestone floors and stained oak cabinetry.

Topo House; Blue Mounds, Wisconsin
Johnsen Schmaling Architects


Echoing the dramatic surface deformations that occur when wind blows over the crops and grasses of the surrounding prairie, the building skin, a high-performance ventilated rainscreen system with concrete fiber panels, is organized by 190 individually shaped, black-anodized aluminum fins of interrelated contracting and expanding shapes. Depending on the time of the day and the angle from which they are viewed, the fins create a constantly changing veil whose shifting geometry subverts the volumetric simplicity of the house itself.

Category Three


Fall House; Big Sur, California
Fougeron Architecture


This three-bedroom vacation home, on Big Sur’s spectacular south coast, is anchored in the natural beauty and power of this California landscape. The design strategy embeds the building within the land, creating a structure inseparable from its context. The site offers dramatic views: a 250-foot drop to the Pacific Ocean both along the bluff and the western exposure. Yet it demands a form more complex than a giant picture window. Drought resistant and native vegetation is specifically intended reduce soil erosion and facilitates new habitats for local wildlife. A vegetated roof reduces the aerial visual footprint of the building and provides added thermal mass / insulation for the occupied space below.

Flip House; San Francisco, California
Fougeron Architecture


The architects were challenged with reconnecting an San Francisco home to its striking landscape, light, and views and transform its confusing program with a new modernist aesthetic. The solution consisted of a design that completely flipped the home’s façade and interior spaces, reinventing its typology and capturing all advantages of its natural and urban site. Like many San Francisco homes, this one poorly integrated its many levels with each other and with its sloping topography and solar orientation. Reversing its reading, the award recipient recast the back of the house as its primary façade with a faceted, custom-built glass wall.


The jury for the Small Project Awards includes: Linda Reeder, AIA (Chair), Linda Reeder Architecture; Rene Gonzalez, AIA, Rene Gonzalez Architect; Craig Scott, AIA, IwamotoScott Architecture; Deb Silber, Fine Homebuilding Magazine and Lisa Tilder, AIA, Ohio State University.

About The American Institute of Architects
Founded in 1857, members of the American Institute of Architects consistently work to create more valuable, healthy, secure, and sustainable buildings, neighborhoods, and communities. Through nearly 300 state and local chapters, the AIA advocates for public policies that promote economic vitality and public well being.  Members adhere to a code of ethics and conduct to ensure the highest professional standards. The AIA provides members with tools and resources to assist them in their careers and business as well as engaging civic and government leaders, and the public to find solutions to pressing issues facing our communities, institutions, nation and world. Visit www.aia.org.

 

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy